1 Şubat 2018 Perşembe

ALTERNATİF DOĞU EKSPRESİ GEZİSİ




Doğu Ekpresi'ne katılıp hipsterliğin dibine mi vurmak istiyorsunuz?
Arkadaşlarınızın fantastik doğu storylerinden gına mı geldi?
Bir türlü trende bilet bulamadınız mı?
Tam yerine geldiniz! :p

Rahat olun, burada bilet bulmak için bir kaç alternatif taktik üzerine konuşacağız. Artık sizde tren camı ve kürt mantolu madonna manzarılı fotoğraflar çekebilecek,"Pampişlerle karda eternal sunshine of the spotless mind keyfi :ppp" tarzı storyler paylaşabileceksiniz!

Öncelikle doğrudan Ankara'dan (Şu aralar tadilat nedeniyle kapalı. Ankara'da servisler aracılığıyla Kırıkkale'ye götürülüp oradan biniyorsunuz) Kars'a yatılı bilet bulmak Ocak-Mart arası gerçekten biraz zor. Sürekli kontrol etmek için azim ve biraz da şans gerekiyor. Ancak bir türlü denk getiremediyseniz sorun yok. Çünkü burada başka yolları düşünceğiz.




DOĞU EKPRESİ İÇİN NASIL BİLET BULURUM? ALTERNATİF YOLLAR

1- Dediğim gibi Ankara- Kars arası tren bileti bulmanız ne yazık ki biraz zor. Ancak sizi iyi bir haberim var. Aynı yolu Kars'dan Ankara'ya doğru yaparsanız bilet bulma olasılığınız bir hayli fazla. Üstelik Ankara-Kars güzergahında Erzurum'dan sonra hava karardığı için pek bir şey göremezken aksi istikamette sabah ışığıyla geziceksiniz.

2- İlla ben Ankara güzergahından yapıcam ama bilet de yok .Damn it! diyorsanız bir alternatifimiz daha var. Doğu ekpresi turunun en güzel kısımları Sivas- Kars veya Erzurum-Kars taraflarıdır. Bu bölge 4-8 saat arası mesafedir ve doğunun güzelliklerini görmek için en keyifli kısımlarıdır. En önemlisi yatarklı ya da örtüşü kuşetli bilet bulma ihtimaliniz çok daha yüksektir!

3- Eğer bir yerinize güveniyorsanız pulman koltuk seçeneğini seçerek 24,5 saat mabadınızın üzerinde gidebilirsiniz. Genelde direk bilet bulabilirsiniz. Ben pek önermiyorum bu yolu arkadaşlar. 10-12 saat tamamda, bir gün olacak gibi değil.

Eğer ki bilet bulamadıysanız bu üç seçeneği değerlendirin derim. Kesinlikle pişman olmayacaksınız. Ayrıca Erzurum ve Kars güzergahını da ikiye bölerek tam anlamıyla bu bölgeleri keşfedebilirsiniz.7


DOĞU EKPRESİ TARİHİ



Cumhuriyet devrimlerinden sonra hız kazanan demir yolları bu dönemde bir çok yere ulaştı. Bu yerlerden biri de doğu anadolu bölgesiydi. 1927'de inşaatına başlanan demir yolu 1927'de Kayseriye 1939'da Sivas'a ve 1939'da Erzuruma vardı. Karsa varması ise 1962 yılını bulacaktı. Daha önce İstanbul'dan başlayan bu hat, hızlı tren yolu inşaatından kaynaklı olarak bugün Ankara - Kars arasında gerçekleşmektedir.


DOĞU EKPRESİNDE NE ZAMAN SEYAHAT ETMELİ?

Doğu Ekpresi 4 mevsim yapılabilecek bir gezi olmakla birlikte, bu işin büyüsü kışta arkadaşlar. Napın edin bu işi kışa ayarlayın. Zaten çoğunluk benimle aynı fikirde olacak ki kış mevsimi dışında doluluk oranı çok değil ve bilet bulmak kolay.

DOĞU EKPRESİNDE SEYAHAT

Ankara yönlü trenler 18:00'da Kars yollu trenler ise sabah 08:00' de istasyondan kalkış yapmaktadır. Eğer yazıyı okuduğunuz vakitte hale Başkentray çalışmaları sürüyorsa tren Ankara'dan kalkmıyor demektir. Ankara-Irmak arası otobüslerle giderek oradan bineceksiniz. Tek yapmanız gereken ise olmanız gereken saatle garda olmak.

Treninize bindikten sonra yataklı vagona pike,çarşap,yastık kılıfı, terlik,su,meyve suyu, çizi, çikolata gibi bazı hizmetler ücretsiz olarak veriliyor. Buna göre yanınızı alacaklarınızı hesaplayabilirsiniz. Yanlız üçlü prizi almayı unutmayın en önemli eksikliğini hissedeceğiniz olay bu olacaktır.



Odamızda 2 adet yatağımız, buzdolabımız, lavabonuz,açılır masanız,askılıklarınız ve ayarlanabilir klimanız bulunuyor. Yani bu küçük yerde neredeyse her şey var. Ayrıca trende 1 adet banyo var ancak kondöktüre sorduğumda , uzun süredir kullanım dışı olduğunu öğrendim. Yani banyoya girip şarkı söylemek bu trende mümkün değil. Başka bahara artık.

Örtülü kuşetli seçenekte ise buzdolabı,lavabo ve masanın bulunduğu yerde 2 yatak daha oluyor ve 4 kişi bir odada kalıyorsunuz. Ortada da küçük bir masa yer alıyor. Eğer diğer 2 kişiyle anlaşırım ben buzdolabı felan önemli değilse bu yolu da düşünebilirsiniz. Veya geri kalan 2 yeri de satın alabilir, pavyonu komple kapatan sonradan görme arabeskçi havası yaşayabilirsiniz.

Bunların dışında yemekli vagonumuz da var. Fiyatlar uygun olsada yeme ve içme konusunda annenize güvenmenizi önericeğim. Gerekirse kapın bir tencere ve gelin buraya. İçki içmek istiyorsanız ise bunu kendiniz halletmelisiniz. Ne yazık ki trende alkol yok!

Yolculuk boyunca karbeyaz doğanın güzelliklerine kapılacaksınız.

Yolculuk boyunca dışarı çıkmak isteyeceğiniz yegane anlar hava almak isteyeceğiniz zamanlar olacaktır. Kondüktör arkadaşlara sorarak duraklarda kaç dakika kalınacağı bilgisini alabilir ve ona göre hareket edebilirsiniz. Genellikle illerde 10 dk.lık bir bekleme süresi var.

Vagon harici yemek bulabileceğiniz diğer yer ise Erzurum Garı. Bu gara gelmeden önce kompartımanlardaki görevliler muhakkak Cağ kebabı yiyip yemiyeceğinizi soracaktır. Bu bir çeşit gelenek olmuş artık. Gelen kebaplar genellikle lezzetli olmakla birlikte bazen soğuk,salatasız vs. de gelebiliyor. Bu tamamen sizin şansınıza ve kondüktörlerin seçimine bağlı. Bence siz yine de bu fırsatı kaçırmayın ve bir tane dürümü direk gömün.

Bu arada size bir tüyo: Odaya girer girmez koltuğu yatağa çevirin. O koltuklar çekilmez. Ya da kendinize bir kıç minderi götürüp kompartımanızda şark köşesi tadı yaşabilirsiniz.


Ya da bizim yaptığımız gibi açın Orhan babayı. Bir gecede rockerdan damar moda nasıl geçilir ruhunuzda hissedin :)

Gezi dergisi ve hemen dışarıda doğu ekpresi tabelasıyla poz veren genç arkadaşlar.
Doğu Ekpresi turu her Türkiye vatandaşının bir kere yapması gereken bir yolculuk. Ha zaten o bölgelerdeyseniz Akdenize bekleriz. Son zamanlar oldukça popüler hale gelen bu destinasyonu Kars ve Erzurum seferleriyle süsleyerek doğunun büyüsüyle kucaklaşın.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder